Followers

Tuesday, 9 October 2012

Bukan Ini Cara Berdakwah.

Assalamualaikum.

Hari ni ada post yang agak menarik. Kiranya this post actually nak buat luahan perasaan sikit laa. Semalam si A ada baca satu post. It sound "Lelaki yang baik adalah lelaki yang mencintai perempuan yang berhijab". He disagree with this post. Okay. Here he's explainantion about this post. Perempuan bertudung memang lah baik. Tetapi kalau perempuan yang tak bertudung tetapi dicintai oleh lelaki yang akan bimbing perempuan tu bertudung how? Jahat jugak lah lelaki tu sebab bercinta dengan perempuan tak bertudung. Sampai lah ada someone, (just know as Si B) ni misunderstanding with his comment. Then bergaduh lah dekat Twitter. Haih sedih sangat. Lain kali before nak masuk campur baca tweet tu betul betul. Then banyak kali lah si A ni kata dia bukan melawan perintah Allah tetapi kalau lelaki yang akan pimpin wanita dari arah kejahatan ke arah kebaikan kan jugak lelaki yang baik. Am i right? I don't mind if ada anyone yang nak bangkang apa i cakap. Silakan. :) Then bila Si B ni agaknya dah segan, mula lah dia panggil kawan kawan dia. Bukak kan aib Si A ni masa sekolah dulu. Berdakwah macam tu ke caranya? Membuka aib seseorang? Then dia kata dia redha sedangkan Nabi Muhammad S.A.W. pun masa nak berdakwah banyak yang menentang. TETAPI sedar tak yang Rasulullah tak pernah mengaibkan seseorang yang menentang dakwah Baginda? But apa yang dia buat. Tak salah nak menegakkan agama tapi cara Si A ni i think boleh merosakkan imej berdakwah Islam. Saya tau hal agama ni memang perkara sensitif. Sebab tu orang bijak pandai pernah cakap "Kalau berdebat tentang agama mesti boleh bergaduh". Macam ni lah contoh dia. Okay, here is my explainantion about what happen yesterday. I know tudung tu diwajibkan kepada semua wanita Islam. But sometimes perempuan tak bertudung like me bukan tak pernah terfikir nak bertudung. Nak tapi i cuba dari bawah. Bukan buat dengan drastik sebab i don't want to be like people outside there yang tiba tiba pakai then tiba tiba bukak. And i ada post benda ni dekat FB and someone yang dari sekolah agama ni ada agi hujah yang i think this is what Si B supposed to cakap. Menutup aurat tu memang dituntut dalam Islam. Aurat wanita adalah seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan. Tapi tak semua wanita yang bertudung sekarang betul betul menutup aurat. Tak semestinya perempuan yang tak menutup aurat ni tak pernah terfikir nak menutup aurat. Mereka boleh cuba dari bawah like pakai pakaian yang longgar. Tapi kalau yang bertudung then pakai baju ketat pun tak guna juga". This ! Dapat apa yang i nak cakap actually? One more lah kan, kalau semua lelaki yang baik kena pergi dekat perempuan yang baik, perempuan yang jahat ni siapa nak pimpin? Bukan ke kalau lelaki yang boleh pimpin seorang perempuan yang jahat ka arah kebaikan tu bagus jugak? Then ada laa seorang lagi masuk campur. Katanya tak boleh terima pendapat orang. Babe, i think Si A tak mintak sikit pendapat pun. And i rasa if Si B bagi pendapat dengan cara yang lembut, this thing wi'll not happen right. Hmm, entah lah. Manusia zaman sekarang. Siapa yang taknak menangkan diri sendiri kan even dia tau dia salah. Sampai di sini sahaja post saya. See you in the next post. Thanks. :)

6 comments:

Mimi Nur Farahin Hassan said...

Sokong pendapat awak. Apa-apa pun Allah S.W.T lebih kenal hambanya =) Thanks share =)

Syafiqa Jaafar's :) said...

Thanks dear. :)

Ammelia Yusoff said...

mesti comel awak pakai tudung :) betul, mulalah dari bawah. fahami dan amalkan.

Fida said...

setuju ! :) Saya dpt rasa yg awak ingin sedang mencari Dia. May Allah bles u.

Syafiqa Jaafar's :) said...

Ammelia Yusoff : saya tak pandangkan kecomelan. Comel tak comel saya tetap akan berhijab. InsyaAllah. :)

Syafiqa Jaafar's :) said...

Fida : Aminn. :)