Followers

Monday, 6 February 2012

HARUS BACA !


Ini adalah sangat menakutkan. Serupa dengan kes Ms Canny Ong. Pada suatu hari, terdapat seorang wanita yang berhenti di stesen minyak untuk mengisi minyak Setelah selesai memenuhkan tangki minyak selepas membayar menggunakan kad kredit di pam dan ingin meninggalkan stesen tersebut, atendan di dalam kedai lantas bercakap menerusi speaker dan memberitahu sesuatu yang berlaku dengan kad itu dan meminta wanita itu masuk ke dalam untuk membayar tunai. 

Wanita itu keliru kerana dia telah selesai mengisi minyak dan pembayaran menggunakan kad kredit telah diluluskan. Dia menunjukkan isyarat tangan kepada atendan tersebut dan bersiap sedia untuk meninggalkan   tetapi atendan tersebut sekali lagi menggesa wanita tersebut masuk  ke dalam kaunter kedai untuk membayar tunai.  Dengan perasaan sedikit marah, wanita itu terus masuk ke dalam kedai dan mempertikaikan tindakan atendan tersebut dan dituduh menipu. Atendan tersebut memberitahu wanita tersebut supaya bertenang dan mendengar dengan teliti. Atendan memberitahu ketika wanita tersebut sedang mengisi minyak, dia telah melihat seorang lelaki telah masuk ke dalam kereta dan bersembunyi di kerusi belakang. Dengan segera beliau menghubungi pihak polis. Wanita tersebut terus menjadi takut dan melihat pintu keretanya terbuka dan lelaki itu telah menyusup keluar dan meninggalkan kereta itu dengan tergesa-gesa.

Kes baru-baru ini didapati mempunyai kaitan dengan ujian untuk permulaan geng jenayah terbaru dimana memerlukan seseorang untuk membawa balik sebahagian seorang wanita. Salah satu cara yang mereka lakukan ialah dengan merangkak perlahan lahan dan menyusup masuk ke dalam kereta wanita manakala sasaran utamanya ialah stesen minyak atau kedai kedai runcit pada waktu malam. Kemudian mereka akan potong kaki / buku lali mangsa dan kemudian membunuh dan mencerai-ceraikan mereka. Kaedah lain adalah dengan memaksa wanita itu masuk ke dalam kereta dan menculik mereka Sila sebarkan ini kepada wanita lain, orang muda dan tua.

Pertama, wanita seharusnya lebih berhati-hati apabila ingin masuk ke dalam kereta pada waktu malam. Kedua, jangan letakkan kereta di tempat sunyi atau terpencil semata-mata ingin mendapatkan tempat kereta percuma. Ketiga, jika boleh elakkan memandu seorang diri pada waktu malam. Ini adalah situasi sebenar. Penculikan ! Pembunuhan ! Putus dan anggota badan dicerai-ceraikan ! Ini semua berlaku di Malaysia !

Jadikan amalan :
1. Pastikan kereta berkunci setiap masa walaupun anda meninggalkan kereta sebentar.
2. Periksa sekeliling kereta sebelum masuk ke dalam kereta.
3. Sentiasa peka terhadap sebarang tanda-tanda pelik dari persekitaran anda dan individu lain di dalam sekitar umum, terutama pada waktu malam.

No comments: