Followers

Monday, 6 February 2012

Kepak Ayam Bahaya Untuk Perempuan.

Kepak Ayam Bahaya Untuk Perempuan

Secara saintifiknya, daging ayam mempunyai jumlah kolestrol yang tinggi untuk tubuh badan manusia. Tetapi, menurut Islam, daging ayam dapat memberikan khasiat jika kita menjadikan daging ayam sebagai salah satu pemakanan kita.

Menurut Islam, dengan memakan daging ayam, ia dapat memudahkan sistem penghadaman serta membetulkan imbangan cecair dalam tubuh badan, baik untuk otak dan badan serta mencantikkan rupa paras.

Bagaimanapun, tahukah anda semua bahawa ayam juga dapat memudaratkan diri kita terutamanya bagi golongan perempuan?

Menurut satu kajian, ayam yang diternak pada hari ini telah disuntik dengan cecair steroid bagi mempercepatkan pertumbuhan supaya dapat memenuhi keperluan masyarakat yang menggunakan ayam dalam masakan.

Kebiasaannya, para penternak akan menyuntik cecair steroid di bahagian leher dan kepak ayam kerana bahagian itu wujudnya kepekatan steroid yang tinggi yang sudah sedia ada. Oleh sebab tindak balas steroid yang cepat selepas proses penyuntikan, ayam akan melalui proses tumbesaran dengan cepat dan boleh memenuhi kuantiti jualan yang banyak di pasaran.

Ramai yang di luar sana amat menggemari ayam lebih-lebih lagi dibahagian kepak kerana isinya lembut dan mudah untuk dikunyah.

Tetapi, pada hakikatnya bahagian kepak atau leher ayam amat bahaya kepada kesihatan seorang perempuan kerana steroid yang disuntik itu boleh menyebabkan pertumbuhan dalaman atau dipanggil sista (cyst).

Apabila seseorang perempuan itu menghadapi pertumbuhan sista, sista yang terdapat dalam tubuh badan akan menjadi semakin besar kerana dipenuhi dengan darah yang berwarna gelap.

Jika pesakit menghidapi sista, ketumbuhan itu dapat dikeluarkan melalui pembedahan, tetapi ketumbuhan sista akan kembali sekiranya pesakit itu mengamalkan semula tabiat memakan kepak ayam.

Malah, ia mempunyai kesan yang lebih bahaya terhadap hormon perempuan kerana steroid akan lebih bergerak aktif dalam membentuk ketumbuhan sista dalam tubuh perempuan.

Tak salah untuk kita makan ayam tetapi eloklah dikurangkan supaya penyakit yang serious dapat dielakkan. Bukan sahaja mendatangkan kemudaratan kepada golongan perempuan, seharusnya elok juga dielakkan oleh kaum lelaki. Ingat, mencegah lebih elok daripada merawat. 

2 comments:

fa said...

pernah dibagitahu dulu dgn kwn.. agak berhati2 time makan.. tapi kepak ayam tu la yg sedapnya.. huhu T.T

Syafiqa Jaafar's :) said...

tahu tape. selalu kalau benda yang sedap laa yang tak bole kita makan.